Ректорите на три пловдивски висши училища – Университета по хранителни технологии, Аграрния и Медицинския университет, подписаха меморандум за създаване на консорциум PlovdivWineUni. На събитието присъстват министърът на земеделието Явор Гечев, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова и представители на ръководствата на висши училища в Пловдив.
Подписването на меморандума стана по време на откриването на 69-ата научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2022“ в УХТ. Форумът се провежда в изцяло присъствен формат за пръв път от две години. Сред лекторите са водещи световни експерти – проф. Виторино Новело от Факултета по аграрни, хранителни и лесовъдни науки към Университета в Торино, Италия, и президент на Комисията по лозарство на OIV (Международната организация по лозата и виното), както и проф. Ралф Швайгерт, директор на Института за изследване на напитките към Университета Гайзенхайм, Германия.
Научната конференция представя постиженията на специалистите от сферата на хранителната, биотехнологичната и туристическата индустрия. Затова в нея участват и д-р Светла Чамова и Соня Бургуджиева от ръководството на Съюза по хранителна промишленост.
В УХТ работят по 16 проекта, финансирани от Фонд ,,Научни изследвания“, и други 9 за научни изследвания по Фонд „Наука“ на УХТ. Висшето училище е член и на консорциума от висши училища и научни институти „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ по Националната научна програма.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ може да закупите и от следните места:
СОФИЯ
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.);
ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478;
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24;
БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.