Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Вестник „Аз-буки”
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Вестник „Аз-буки”
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2021 Брой 21, 2021

Трицветен хляб и дайкири

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
26-05-2021
в Брой 21, 2021
A A

Националното състезание по професии, свързани с подготовката на кадри за туризма, се проведе за 14-и път в „Интер Експо Център“ в София. 97 ученици от 34 професионални гимназии участваха в шест национални състезания: „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор-сомелиер“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад хотелиер“ и „Най-добър млад аниматор“. Националното състезание по професии се организира от Министерството на образованието и науката. Партньори на надпреварата са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската туристическа камара и други.

Професионално жури оценява уменията на всеки състезател
от участващите 34 професионални гимназии
от цялата страна

Всяка година след проведени регионални състезания по професии се излъчват най-добрите шест в категория, които придобиват право за участие в националното състезание. В него сили мерят 18 отбора.
В тях влизат ученици от ХІ и ХІІ клас, обучаващи се по професии от професионалните направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“.
Както в. „Аз-буки“ писа, тази година регионалните надпревари се проведоха в Русе, Кърджали и Враца през април. Заради пандемията състезанието не се проведе през 2020-а, а тази година броят на участниците беше по-скромен. Въпреки това националното състезание протече оспорвано.
Уменията на състезателите се оценяваха от компетентно жури с различен състав за всяка една от професиите. В категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“ то се оглавяваше от Ради Стамболов – вицепрезидент на Европейската кулинарна организация за България; в категорията „Най-добър млад готвач“ – от Ивайло Димитров, зам.-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи; в категорията „Най-добър млад сервитьор“ – от Михаил Марковски, председател на Асоциацията на сомелиерите в България; в категорията „Най-добър млад барман“ – от Васил Колев, член на Българската асоциация на барманите; в категорията „Най-добър млад хотелиер“ – от Бранимир Иванов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация; и в категорията „Най-добър млад аниматор“ – от Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.
Участниците в състезанието по хлебарство и сладкарство трябваше да приготвят трицветен хляб, оцветен с натурални продукти – спанак, червено цвекло и моркови, и десерт – тарт от ронливо маслено тесто, лимонов кърд и меренг.
Готвачите пък имаха на разположение по 2 часа, през които трябваше да приготвят двустепенно меню – предястие и основно ястие, с продукти от „черна кутия“, с основен продукт за предястието – пъстърва, а за основното ястие – свинско месо.
Бъдещите сервитьори имаха за задача да подредят маса за двама и да сервират менюто на готвача. Друг основен компонент в тяхната работата беше да декантират отлежало вино, което е избрано за съчетание с основното ястие.
В категорията „Най-добър млад барман“ надпреварата протече в два рунда. В първия трябваше да приготвят класически коктейл за време – например дайкири, а във втория – коктейл по избор.
В две части протече и състезанието за хотелиерите. В първата участниците посрещаха, регистрираха, настаняваха и предлагаха допълнителни услуги на гостите в хотела. Във втората част трябваше да решават различни казуси.
В категорията „Най-добър млад аниматор“ отборите трябваше да представят различни шоу програми, спектакли, танци и т.н. с участието на публиката.
Националното състезание по професии е и част от Националната кулинарна купа България, която се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи. Победителите получиха наградите си от шеф Иван Манчев.

Победителите

Кулинарната надпревара бе оспорвана, но като във всяко състезание, макар и трудно, бяха излъчени най-добрите. Станимира Митева – ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“, в Сливен е победител в състезанието „Най-добър млад хлебар-сладкар“. „Най-добър млад готвач“ е Андония-Филумена Цървенкова – Софийската професионална гимназия по туризъм. Първа награда в състезанието „Най-добър млад сервитьор-сомелиер“ спечели Мария Свиревска – СУ „Васил Левски“, в Троян. Станислав Соколов – Софийската професионална гимназия по туризъм, е първи в състезанието „Най-добър млад барман“. За „Най-добър млад хотелиер“ бе избрана Десислава Цветкова – ПГ по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“, в Свиленград.
Отборът на ПГТ „Иван П. Павлов“ в Русе печели първо място в състезанието „Най-добър млад аниматор“. В него участват Цветина Костадинова, Ивона Билчева, Мирана Трифонова, Божана Монева, Жанета Драшкова и Павел Стелиянов.

Your Image Description

Свързани статии:

Пазители на традициите в българското земеделие Над 200 000 деца с допълнителни занимания Ученици ще произвеждат млечни продукти в мобилна мандра 90 по 90 за Професионалната гимназия в Златица

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Професия

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

Пандемията направи родителите по-отговорни

Следваща статия

Пазители на традициите в българското земеделие

Следваща статия
Пазители  на традициите  в българското земеделие

Пазители на традициите в българското земеделие

Споделено знание

Споделено знание

Русенски малчугани рисуват за свои връстници

Русенски малчугани рисуват за свои връстници

Последни публикации

  • Софийският университет и Столичната община подписаха споразумение в сферата на образованието
  • Зам.-министър Емилия Лазарова откри STEM център в столичното 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“
  • За термина амаксофобия
  • Министър Красимир Вълчев: Работата на медиаторите е изключително ценна за образованието и реализацията на децата
  • Зам.-министър Наталия Михалевска: Центровете за подкрепа са партньор на училищата във възпитанието на учениците и разгръщането на таланта им
  • Над 9000 ученици със специални потребности и с изявени дарби са подкрепени по проекта „Успех за теб“
  • Модернизацията на висшето образование изисква задълбочаване на партньорството между университетите
  • Ученици от ПГ „Велизар Пеев“ блестят с майсторство на международно изложение
  • Законова защита при забавени или неплатени заплати
  • Европейската комисия обяви покана за проекти по „Еразъм+“ за 2026 г.
  • „Аз-буки“ се среща с младите таланти на България
  • Че какво без песен е светът
  • „Машина на времето“ връща кюстендилските ученици към изворите на знанието
  • Д-р Елеонора Лилова, началник на Регионалното управление на образованието – София-град: Мисията ни е да превърнем учителската професия в избор на сърцето и разума
  • Педагози от Софийска област обменят опит
  • Русенският университет отбелязва 80-годишнина
  • 60 години ДГ„Алиса“ създава чудеса за децата
  • Удължават срока за Националната научна програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“
  • МОН инициира дискусия за ограничаване на социалните мрежи за деца
  • МОН и УНИЦЕФ заедно за по-безопасна онлайн среда за учениците
  • „Вълшебните обувки на Кая“ ще стъпят и във Варна
  • Съвременните тенденции във физическото възпитание и спорта обсъдиха експерти на научна конференция в Софийския университет

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"