Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Вестник „Аз-буки”
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Вестник „Аз-буки”
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2019 Брой 2, 2019

Споделеното изкуство на храната

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
10-01-2019
в Брой 2, 2019
A A

Единадесетокласници с усет към изобразителното изкуство овладяват тънкостите на гравирането на плодове и зеленчуци в Професионалната гимназия по хранене и туризъм в Пловдив. Обединени в клуб по карвинг, те усвояват роденото в Тайланд преди повече от 600 години изкуство. Учениците използват характерните за сезона плодове и зеленчуци, за да развихрят въображението и да майсторят неповторими декорации за аранжиране на маси по време на вечери, коктейли, фирмени партита или празнични събития. Преди месец техните изделия събраха погледите на посетителите по повод годишнина на известен хипермаркет. А сред последните им впечатляващи изделия е българка в сватбена носия от тиква.
„Най-трудно се прави лице, това е все едно да изваеш скулптура. Отне ни два дни, докато го оформим, но усилията си заслужаваха. Аксесоарите на главата изработихме от морков и ряпа, а за плитки нанизахме и червено цвекло. Нужни са невероятна фантазия и усет, за да знаеш от кой продукт какво можеш да получиш“, обяснява преподавателят по технология на кулинарните изделия Галина Банкова, която е ръководител на клуба.
За да насърчи учениците си да се развиват в професията, директорът на гимназията Марияна Маджирова дава началото на инициативата „Споделеното изкуство на храната“. Тя кани в кухнята и в учебния ресторант именити бивши кадри за майсторски класове. Ученици и шеф готвачи приготвят заедно истински кулинарни шедьоври, като вариации на пилешко, телешки стек с манатарки, чийзкейк и бутикови торти.

Четете повече в бр. 2, 10 – 16 януари 2019 г.

Your Image Description

Свързани статии:

Училище със СПА център? Може! Default ThumbnailНа топло и светло за по-малко пари Програма „Спортен час“ насърчава деца и студенти към физическа активност Министър Галин Цоков разпореди проверка на Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Оряхово

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Училище

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

Щурмувахме връх Мусала от хижа „Мусала“, или за употребата на кавички при приложенията

Следваща статия

Сп. „Химия“, книжка 1/2019

Следваща статия

Сп. „Химия“, книжка 1/2019

Академичната акредитация – прозрачност без граници

Евтимиеви наследници

Евтимиеви наследници

Последни публикации

  • Кофеинът забавя стареенето
  • 320 седмокласници със 100 точки на НВО по матeматика
  • Над 2500 ръководители на образователни институции ще се учат да управляват европроекти
  • 7017 кандидати за Пловдивския университет
  • Да направиш видимото достъпно
  • Три вълнуващи дни по лентата на късото кино
  • Лесотехническият университет обучи 110 горски служители
  • Млади спасители в действие
  • Премиерът Росен Желязков: Нито едно дете не трябва да бъде оставено извън образователната система
  • Спекулирам или правя предположение
  • Къде се осигуряваме, когато работим зад граница?
  • Снимка на броя: Куклен свят
  • Проф. Амелия Личева, декан на Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“: Важно е не само дали, а и какво четеш
  • „Аз-буки“ издаде учебно помагало по български език за прогимназиален етап
  • Дебати за таксите за платено висше образование
  • Зам.-министър Емилия Лазарова: Външните инспектори на НИО са мотиватор и коректив за развитие на детски градини и училища
  • В Созопол се проведе конференция за автоматизация на дискретното производство
  • Еврокомисията с нова стратегия за превръщане на Европа в световен лидер в науките за живота
  • Голяма филмова награда за Емил Спахийски
  • Подкрепа за 578 училища
  • Открива се филиал на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в Бургас
  • Над 18,6 млн. лева за образователна инфраструктура

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"