"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
Main Page Uncategorized

The Bulgarian Name of Longevity

„Аз-буки“ by „Аз-буки“
02-10-2025
in Uncategorized
A A

Category "Presentation", 5. – 7. grade

Siyana Kraishnikova, 7th grade[1]

Supervisor: Anelia Ivanova

“Konstantin Konstantinov” Secondary School – Sliven (Bulgaria)

https://doi.org/10.53656/nat2025-3.18

Abstract.  Nowadays, there is growing discussion about healthy living, which is associated not only with physical activity but also with nutrition. It is important to understand which foods have a positive impact on human health—one of the key indicators of longevity. This project focuses on Bulgarian yoghurt. A study was conducted to explore its significance for a healthy lifestyle, and the yoghurt-making process was examined through experimentation. Using descriptive and comparative methods, along with analysis of conducted experiments, the project achieved its goal: testing the conditions required for yoghurt fermentation—the optimal milk temperature and environment, and the influence of different starter cultures on the process. The research concluded that effective starter cultures have a higher fat content in the milk, and that the type of culture also affects the duration of the fermentation process.

Keywords: yoghurt; fermentation; lactic acid bacteria; longevity

Log in to read the full text Your Image Description

Свързани статии:

Default ThumbnailStudy of the Application of Curing Procedures in the Kindergarten Aimed at the Formation of a Healthy Culture in Children 120 години от откритието на един велик българин Default ThumbnailAgreements and Conflicts in the Internalism – Externalism Discussion Default ThumbnailThematic and Value Models in Philosophical Education
Tags дълголетиекисело млякомлечнокисела бактерияподквасване

Последвайте ни в социалните мрежи

shareTweet
Previous article

Baby Shampoo from Edible Ingredients: Formulating a New Cosmetic Product

Next article

Chemistry of Coins

Next article

Chemistry of Coins

Chemistry of Chocolate

Община Русе отново дари „Културен чек“ на зрелостниците от града

Община Русе отново дари „Културен чек“ на зрелостниците от града

Последни публикации

  • Приобщаването и интеграцията са във фокуса на работата на МОН
  • Техническата професионална гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в Радомир отбелязва 100 години
  • Националната агенция за оценяване и акредитация връчва първи годишни отличия за добри практики
  • Министър Красимир Вълчев: Важно е учителите да възпитават
  • Министър Красимир Вълчев свиква извънредно съвещание с началниците на Регионалните управления на образованието за сигурността в училищата
  • Игри на родолюбието в Смолян
  • В Министерския съвет
  • Правителството отпусна над 6 млн. лв. за национални програми в образованието
  • Директори на детски градини искат промени в Закона за предучилищното и училищното образование
  • Министър Красимир Вълчев: Трябва да осигурим време на учителите и учениците
  • Родители и деца спортуват и рисуват заедно в новата детска градина в село Въглен
  • И Минно-геоложкият университет иска филиал в Бургас
  • Как се създават училищни документи с асистент с изкуствен интелект
  • Д-р Ваня Кастрева: Истинският лидер е този, който може да се адаптира
  • Ученицитe от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ спечелиха XX издание на Турнира на младежките противопожарни отряди за купа „Юлиян Манзаров”
  • Над 230 директори обсъждат мисията на днешното образование
  • Учат пътя на храната в кюстендилско школо
  • Проф. Румяна Стоилова, Институт по философия и социология при БАН: Едно общество напредва толкова бързо, колкото напредват последните
  • Кая и вълшебните обувки отведоха десетки деца от Пловдив на магично приключение
  • Сдружение на държавните висши училища у нас се учреди в Софийския университет
  • Птиците в природата и в сърцата на хората
  • Ученици създават брошури за възрастните срещу измами с еврото

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Main Page
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"