
Момичета спечелиха най-много призови места във финалите на националните състезания по професии в туризма, организирани от Министерството на образованието и науката и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, съобщи Пресцентърът на МОН.
Общо 129 ученици от 45 гимназии от страната показаха пред международното жури впечатляващи професионални умения и креативност в приготвянето, сервирането и презентирането на ястия и напитки, хотелиерството и аниматорското майсторство. Състезанията се проведоха в хотел „Рила“ в Боровец.
Гимназистите се състезаваха в шест категории
– „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.
Участниците и преподавателите им бяха приветствани от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.
„Благодаря на учителите и директорите за техния неуморен труд и затова, че подготвят бъдещите професионалисти в туристическия сектор. Поздравявам и учениците затова, че се подготвят в професии, които са изключително важни за нашата странаУ, каза зам.-министър Таня Михайлова.
Зам.-министърът на туризма Павлин Петров и главният експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН Полина Златарска връчиха отличията на победителите в различните категории.
„Това е Вашата звездна вечер, до която сте достигнали с влагане на труд, умения, всеотдайност и отговорност към това, което правите. Пожелавам Ви този връх, до който достигнахте, да е един от многото за Вас и да продължавате с този ентусиазъм да се развивате в професии, които показват вкуса, историята, лицето и душата на България“, обърна се към участниците Полина Златарска.
В категорията „Най-добър млад барман“ първо място зае Моника Николаева от Софийската професионална гимназия по туризъм. Нейната интерпретация на класически коктейл чрез еспума (с пяна) получи най-висока оценка от журито. То бе съставено от известни професионалисти в бранша, а негов председател бе Васил Колев, многократен световен и европейски шампион в състезания за бармани. Второ и трето място в категорията заеха също момичета – Йоана Стоянова от Професионалната гимназия по туризъм в „Слънчев бряг“ и Александра Стефанова от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ във Варна.
В състезанието „Най-добър млад готвач“ финалистите имаха за задача да приготвят и аранжират предястие с коприва и пъдпъдъче яйце и основно ястие от свинско бон филе и гъби кладница, като можеха да ползват и допълнителни продукти. Всички се справиха впечатляващо, а убедително първото място зае отново представител на Софийската професионална гимназия по туризъм – Димитър Петров. Журито от изтъкнати майстор готвачи от България, Франция и Канада, с председател шеф Петър Йоргов, класира на второ и трето място съответно Гирай Коркмаз от Професионалната гимназия по туризъм във Варна и Стефани Петрова от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново.
Приготвените от готвачите ястия трябваше да бъдат поднесени от финалистите в категорията „Най-добър млад сервитьор“. Те имаха за задача да посрещат и настаняват гостите, устно да представят менюто на български и чужд език, да обслужват гостите, като им предложат и поднесат подходящите за храната напитки. Трябваше да декантират или представят виното в зависимост от менюто, създадено от готвача, а уменията им бяха оценени от жури от авторитетни професионалисти в бранша с председател Добрин Иванов.
Първите три места в категорията бяха спечелени от момичета. Победител стана Габриела Сивкова от Професионалната гимназия по туризъм във Варна, следвана от Вероника Болдарова от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов“ в Несебър и Деница Миленова от Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ в Добрич.
Момичета заеха трите призови места и в състезанието за „Най-добър млад хлебар-сладкар“. Финалистите имаха за задача да приготвят моно порциони от хлебчета, които са обогатени с различни съставки, както и морковен кейк.
Журито от известни майстори пекари с председател шеф Ради Стамболов оцени най-високо ястията на Катерина Диканска от Софийската професионална гимназия по туризъм. Второ и трето място заеха съответно Симона Стоилова от Професионалната гимназия по туризъм във Варна и Гюлтен Маринова от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково.
В категорията „Най-добър млад хотелиер“ журито с председател Христо Христозов оцени най-високо представянето на Моника Евлогиева от Професионалната гимназия по туризъм във Варна. Тя се справи отлично със задачите за посрещане на гост, представяне на политиките на хотела, обратна информация за престоя на госта, както и решаване на казус или ситуация, която може да възникне. На второ и трето място в категорията се класира Теодора Чолакова от Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот, а трети стана Фахредин Йюсейн от СУ „Петко Рачов Славейков“ в Якоруда.
В състезанието за най-добър млад аниматор първо място зае отборът на Професионалната гимназия по туризъм във Варна с впечатляващо кабаре. Журито с председател Ангел Ангелов класира на второ и трето място съответно отборите на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово и Професионалната гимназия по туризъм „Иван Павлов“ в Русе.
Домакин на националния кръг на състезанията беше Професионалната гимназия по туризъм в Самоков. Сред гостите имаше учители и директори на професионални гимназии, представители на РУО, както и на туристическия и ресторантьорския бизнес, които осигуриха за участниците допълнителни парични и предметни награди.

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg