"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About
  • Team
  • Archive
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
  • Home
  • About
  • Team
  • Archive
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
Home Новини Новини 2024 Брой 33, 15 – 21.08.2024 г.

Защо сме по-малко гладни, когато е горещо

„Аз-буки“ от „Аз-буки“
18-08-2024
in Брой 33, 15 – 21.08.2024 г.
A A
Замразените лакомства всъщност могат да повишат телесната температура, защото са с високо съдържание на калории

Учени отдавна са забелязали, че температурата влияе върху апетита. В по-студена среда хората обикновено консумират повече калории, защото калориите представляват енергия, а изгарянето им освобождава топлина, което помага за поддържането на телесната температура. С настъпването на топлото време обаче усещането за глад намалява, въпреки че причините за това не са напълно изяснени.

„Това, което знаем, е, че хората в по-студена среда приемат повече калории“, казва Алисън Чайлдрес – диетолог и доцент в Тексаския технически университет, пред Live Science.

Тялото се стреми да поддържа стабилни вътрешни условия чрез процес, наречен хомеостаза.

Например ние се потим, когато е горещо, и пием вода след тренировка, за да възстановим баланса. Много хомеостатични процеси са регулирани от хормони, които действат като химически посланици в тялото. При регулирането на апетита участват хормоните грелин и лептин. Грелинът се освобождава, когато стомахът е празен и предизвиква глад, докато лептинът, отделян от мастните клетки, сигнализира на мозъка, че тялото е сито.

Тези хормони взаимодействат с хипоталамуса – част от мозъка, която регулира телесната температура, глада и жаждата. Все още обаче не е напълно ясно как температурата влияе на тази сложна система, както посочва и Мат Картър – невролог в колежа „Уилямс“ в Масачузетс.

Мозъкът има температурни сензори – протеини, които реагират на определени топлинни нива, но е вероятно и други мозъчни механизми също да влияят върху количеството на приетата храна.

Интересно е, че въпреки очакванията замразените храни могат да повишат телесната температура, тъй като често съдържат много калории.

Your Image Description

Свързани статии:

Какво се случва в ЦЕРН Заразните болести са обречени да изчезнат Променящо живота ново лечение на рак на гърдата Раждането на звездите

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags апетитгорещиниНаукахрани

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Джаз певецът Васил Петров: Талантът е водещ в музиката, но без трудолюбие не става

Next article

Забавно лято в село Елешница

Next article
Забавно лято в село Елешница

Забавно лято в село Елешница

Tворчество: Есета от национален конкурс „Физиката в моя свят“

Tворчество: Есета от национален конкурс „Физиката в моя свят“

Паронимия и четене

С какъв бюлетин да гласуваме?

Последни публикации

  • Публикуваха проектопостановлението за минимална асистентска заплата от 2780 лв.
  • МОН: Към този момент няма решение или обсъждане за връщане към завършване на основно образование в VIII клас
  • Министър Вълчев откри STEM център в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит
  • Австроунгарски дух в Разград от 140 години
  • Театрални интерпретации на абсурдите на ежедневието
  • „Свободата да знаеш“ започна в Кюстендил
  • Правителството одобри близо 108 млн. лева за развитие на науката и изследванията
  • Одобрени са над 37 млн. лева за строеж и ремонт на училища, детски градини и студентски общежития
  • В Министерския съвет
  • Над 200 директори и учители обменят иновативни практики за подобряване на учебния процес
  • Световната банка ще подпомага България за по-ефективното използване на информационните ресурси в образованието
  • Магията на XV софийски фестивал на науката
  • И най-доброто писмо е…
  • Битка на роботи край морето
  • 516 млади театрали взривяват сцената във Велинград
  • „Заедно за Гергьовден“ в Кюстендил
  • Флота или флот
  • ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна, с блестящо представяне на националните състезания по професии в туризма
  • Цената на труда: Пазарни реалности, правни рамки и социални дилеми
  • 200 млн. лв. за подобряване качеството на висшето образование
  • Снимка на броя: Царство на децата
  • Премиерът Росен Желязков: INSAIT надмина всички очаквания

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Home
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About
  • Team
  • Archive
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"