"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • Editions
Main Page Новини Новини 2019 Брой 27, 2019

Създават бърз тест за хранителни инфекции

v.genkov@azbuki.bg by v.genkov@azbuki.bg
03-07-2019
in Брой 27, 2019
A A

Директорът на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН коментира, че най-добре е да не посягаме към кебапчета от импровизирани скари на открито. Много трябва да се внимава и с непастьоризирано прясно мляко, както и с яйцата. За да могат да бъдат консумирани тези храни, те трябва да претърпят сериозна термична обработка, която да изключва наличието на бактерии. Печенето във фурна е по-сигурният начин за обработка на храната.

Опасността идва от това, че тези инфекции се развиват бързо. А стандартните тестове, които са задължителни и се използват в момента масово в практиката у нас и в Европа, са микробиологични. При тях се прави посявка на патогена, при което са необходими понякога 3 – 4 дни, докато  се докаже и идентифицира.

Учени от Института по микробиология са готови с ново поколение тестове за откриване на точния причинител на хранителни инфекции. Това са ДНК базирани тестове с висока чувствителност и специфичност. Те са лесно приложими и могат да дадат резултати за часове, без да е необходима специална апаратура. Затова са  подходящи както за използване в полеви условия, така и за текущ контрол при производството на храни в индустрията. В случаи на взрив на хранителна инфекция дават възможност бързо да се установи причинителят, нужната антибиотична или симптоматична терапия и да се ограничат рисковете от поява на резистентност. Бързите тестове за откриване на хранителни патогени са от решаващо значение, за да се избегнат тежките усложнения за здравето, както и сериозни икономически загуби.

 

Четете повече в бр. 27, 4 – 10 юли 2019 г.   

Your Image Description

Свързани статии:

Кипър – хъб за научни изследвания и иновации По-голямо старание при е-обучението Алтернативата водородна икономика Тайните, които крият кометите

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Наука

Последвайте ни в социалните мрежи

shareTweet
Previous article

С равен достъп до езици и технологии

Next article

Кипър – хъб за научни изследвания и иновации

Next article
Кипър – хъб за научни изследвания и иновации

Кипър - хъб за научни изследвания и иновации

От десетилетия се славим със засилено практическо обучение

От десетилетия се славим със засилено практическо обучение

Защо „мекането“ е толкова заразно?

Камъни и дървье

Последни публикации

  • Добротата и приятелството – най-хубавият подарък
  • Любопитството е най-силният двигател на прогреса
  • Децата – мост между два свята
  • Грейна елха, вдъхновена от кюстендилска шевица
  • Шест детски книги, които може да подарите за Коледа
  • Учениците от „Луи Брайл“ в София с коледно тържество
  • Център за квантови технологии отвори врати в Софийския университет
  • STEM център и Център за високи постижения бяха открити в ПГ по техника и строителство в Перник
  • Коледен базар на професионалните умения в МОН
  • Детска работилница за изработка на рождественски картички във Видин
  • Базар за ученически униформи в сливенска гимназия
  • Ученици от 23. СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в София проектираха еко хотел по време на STEM урок
  • Столичното 18. СУ „Уилям Гладстон“ откри STEAM среда
  • Директорът на 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ е освободен от длъжност
  • Победителите в X националeн фотоконкурс „В моето училище е най-хубаво“
  • Конференция за социално-емоционалното учене събра водещи експерти в образованието
  • Духът на Рождество в слова
  • Математиката трябва да дава практически умения
  • Художничка отваря творческа работилница в Белене
  • Съвременните български автори са все по-търсени
  • STEM център „Вселената“ отвори врати в столичното 10. СУ „Теодор Траянов“
  • Пореден значим принос на INSAIT

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Main Page
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"