"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Az-buki Weekly
Няма резултати
Вижте всички резултати
Main Page Новини Новини 2019 Брой 2, 2019

Споделеното изкуство на храната

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
10-01-2019
in Брой 2, 2019
A A

Единадесетокласници с усет към изобразителното изкуство овладяват тънкостите на гравирането на плодове и зеленчуци в Професионалната гимназия по хранене и туризъм в Пловдив. Обединени в клуб по карвинг, те усвояват роденото в Тайланд преди повече от 600 години изкуство. Учениците използват характерните за сезона плодове и зеленчуци, за да развихрят въображението и да майсторят неповторими декорации за аранжиране на маси по време на вечери, коктейли, фирмени партита или празнични събития. Преди месец техните изделия събраха погледите на посетителите по повод годишнина на известен хипермаркет. А сред последните им впечатляващи изделия е българка в сватбена носия от тиква.
„Най-трудно се прави лице, това е все едно да изваеш скулптура. Отне ни два дни, докато го оформим, но усилията си заслужаваха. Аксесоарите на главата изработихме от морков и ряпа, а за плитки нанизахме и червено цвекло. Нужни са невероятна фантазия и усет, за да знаеш от кой продукт какво можеш да получиш“, обяснява преподавателят по технология на кулинарните изделия Галина Банкова, която е ръководител на клуба.
За да насърчи учениците си да се развиват в професията, директорът на гимназията Марияна Маджирова дава началото на инициативата „Споделеното изкуство на храната“. Тя кани в кухнята и в учебния ресторант именити бивши кадри за майсторски класове. Ученици и шеф готвачи приготвят заедно истински кулинарни шедьоври, като вариации на пилешко, телешки стек с манатарки, чийзкейк и бутикови торти.

Четете повече в бр. 2, 10 – 16 януари 2019 г.

Your Image Description

Свързани статии:

Училище със СПА център? Може! Default ThumbnailНа топло и светло за по-малко пари Програма „Спортен час“ насърчава деца и студенти към физическа активност Министър Галин Цоков разпореди проверка на Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Оряхово

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Училище

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Щурмувахме връх Мусала от хижа „Мусала“, или за употребата на кавички при приложенията

Next article

Chemistry, Number 1/2019, Volume 28

Next article

Chemistry, Number 1/2019, Volume 28

Академичната акредитация – прозрачност без граници

Евтимиеви наследници

Евтимиеви наследници

Последни публикации

  • Дървото носи топлина
  • Мозъкът ни е по-умен от изкуствения интелект
  • Ученици представят бъдещите си професии пред кандидат-гимназисти
  • Огнеборците на ПМГ – Кюстендил, са републикански шампиони
  • Иновативен STEM център за деца със специални образователни потребности отвори врати в София
  • Прием в „Медицинска техника“ в Русе наесен
  • Плащане на болнични след работа в друга държава
  • За обидните думи
  • Издателство „Аз-буки“ търси студенти за практика
  • Нова структура на училищното образование най-рано след две години
  • 13 отбора от столични училища се включиха в интердисциплинарен турнир „Деца на науката“
  • INSAIT и ETH Цюрих представят най-мащабното проучване на математически доказателства, генерирани от изкуствен интелект
  • Връчиха отличията на лауреатите от XVIII национален конкурс „Морско конче“
  • Над 120 ученици от Видин се запознават със съдебната система
  • Снимка на броя: Огнено шоу
  • Издателство „Аз-буки“ с ново дигитално присъствие
  • Излъчиха царици на буквите
  • Атестирането на учителите се отлага за учебната 2026/2027 г.
  • Държавата подкрепя 2500 деца с таланти
  • Отличия за млади благотворители
  • Международният младежки медиен фестивал „Арлекин 2025“ събра над 150 ученици
  • Емоции от първата ученическа екскурзия

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Main Page
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Български език и литература
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About
  • Team
  • Archive
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Contact
  • Advertising
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"